Bób to jedno z ciekawszych warzyw ze względu na swoją historię, która sięga kilku tysięcy lat. Jest to warzywo, które z człowiekiem przeszło nie jedną epokę. Bób jako warzywo jest na tyle fajne w uprawie, że można go siać w pojedynkę, krzaczki, czy rządki. Sam bób często jest sadzony ze względu na dużą zawartość białka.
Bób można siać już w marcu, ze względu na jego odporność na niskie temperatury, ja jednak zazwyczaj sieję go pod koniec kwietnia, a zbieram pod koniec sierpnia. Bób trzeba siać w gniazdach po 2-3 nasionka, w odstępach 20 cm. Bób jak na nasiona sieje się dosyć głęboko bo nawet na 5 cm. Jednak pomaga to utrzymać stabilność krzaków, które osiągają nawet 100 - 120 cm. Natomiast sianie w grupie zapobiegnie łamaniu. Jednak warto zabezpieczyć też bób bambusowymi palikami i sznurkiem tak by się nie poskładał. Warto też wiedzieć by siać bób w odstępach, Gdy pierwsze osiągną około 20cm, warto siać następne. Tak by mieć więcej niż raz zbiory.
Bób jest na tyle ciekawą rośliną, że należy utrzymywać jego grządki bez chwastów. Pierwszy raz powinno opielić się tuż po wzejściu rośliny, a kolejny raz warto to zrobić przed kwitnieniem bobu. Niektórzy twierdzą, że bobowi po każdym deszczu, czy podlewaniu należ spulchnić glebę. Jednak z własnego doświadczenia wiem, że z samym spulchnianiem nie należy przesadzać. Wystarczy zrobić to po bardzo intensywnych opadach. Warto jednak zapamiętać, że sam bób nie lubi suszy. Czyli ziemia z domieszką gliny to bardzo dobry wariant do siania właśnie bobu.
By bób lepiej plonował warto go ogłowić. Czyli zerwać górną część rośliny, gdy krzaczek osiągnie od 4 do 5 strączków. To polepszy jakość zbiorów. Po zbiorach warto obciąć samą roślinę bobu tak by zostało około 5 cm od ziemi. Powinno to zmusić roślinę do ponownego plonowania. Warto wiedzieć, że bób pobiera azot z powietrza i dzięki temu użyźnia naszą glebę.
Koło bobu warto siać nasturcje, które uchronią go przed mszycami. Dobrym towarzystwem dla bobu są warzywa kapustne, ziemniaki, marchew Jednak trzeba go siać z dala od cebuli czy czosnku. Warto za to posiać blisko niego kwiaty, które przyciągną owady zapylające jak aksamitki, nagietki czy rumianek, który jest wskazany przy uprawie bobu.
Jak sami widzicie, bób to nadzwyczaj ciekawa roślina, którą można zbierać od czerwca do września, ma wielu pomocników w ogrodzie, a i jest zdrowa i smaczna. Sam bób zawiera duże ilości błonnika, białka, witaminy A, B, C, żelazo i magnez. Jest dla nas zdrowe i pomocne. Fakt jeśli nie pozwolimy urosnąć zbyt dużym strączkom to możemy je jeść tak jak fasolkę, a jednak jeśli chcemy łuskać. Warto go poddać zblanszowaniu i zjeść lub zamrozić.
Dlatego warto siać i jeść bób. Dla zdrowia. I dla naszej ziemi.
Bób nie bez przyczyny przetrwał tysiące lat. Po prostu ludzie widzieli w nim potencjał i tak jest do dziś.
Pozdrawiam Dariusz Prosto z Ogrodu.
@luty 2021
Bardzo mi się podoba, a bób jest super!
OdpowiedzUsuń