Szpinak jest jednym z najprostszych warzyw w uprawie. Urośnie wszędzie i o każdej porze roku. Wystarczy, że dobrze wybierzemy nasiona. od wiosennych po przez letnie po jesienne i zimowe.
Najlepsze odmiany według mnie do siania w naszym klimacie, o każdej porze roku.
Szpinak olbrzymi zimowy - dobrze daje sobie radę w miesiącach jesiennych, zimowych pod osłonami i wczesną wiosną. Rośnie szybko i dostarcza nam całkiem dużych liści w krótkim czasie.
Matador - Najbardziej uniwersalna z odmian. Nadaje się do siania od wczesnej wiosny, aż po zimę. Potrafi ładnie iść w kwiaty, ale jego liście nadal są bardzo smaczne.
Astra - Fajna odmiana bardzo wczesna o gładkich liściach. Idealna pod wiosenne osłony.
Gamma - Odmiana idealna na ciepłe lata. Dobrze sobie radzi gdy temperatury są na wysokim poziomie.
Szpinak należy siać do wilgotnej gleby, która będzie utrzymywała ten stan. Tak by szpinak zawsze miał dostęp do wody. Jednak nie przepada za zbyt mokrym stanowiskiem, gdy woda po prostu stoi w grządkach. Szpinak można siać w doniczkach, szklarni i gdzie nam się podoba. Urośnie wszędzie o ile będziemy pamiętać o podlewaniu. Sam szpinak należy siać bezpośrednio do gruntu.
Szpinak jako warzywo, które lubi wilgoć lubi też dobrze uprawioną i spulchnioną glebę. Przykładowo tegoroczny szpinak. Przed spulchnieniem
Rósł powoli bez jakiś strasznych wzrostów. Byle tylko wykiełkować. Jednak wystarczyło spulchnić glebę by przez tydzień praktycznie się podwoił. dlatego warto właśnie pamiętać o tym by od czasu do czasu właśnie spulchnić glebę. Warto też pamiętać o podlewaniu. Nic się nie stanie jak zapomnimy, ale szpinak, który rośnie na wilgotnym podłożu ma znacznie bardziej intensywne w smaku liście. Sam szpinak gdy wypuści już w kwiatostany swoje pędy nadal nadaje się do zrywania i jedzenia. Praktycznie od trzech do czterech miesięcy trzeba wymieniać krzaczki szpinaku. By utrzymać stały dostęp do tego super warzywa.
Zbierać szpinak można przez cały rok. Od młodych listków po liście, które wybiły w kwiatostan. Tak te listki są trudniejsze do rwania, ale nadal bardzo dobre. U mnie szpinak zazwyczaj zbiera się od kwietnia po listopad. Jednak może w przyszłości się to zmieni.
Szpinak by czuł się dobrze lubi rosnąć blisko truskawek, grochu, cukinii, fasoli, marchwi, ogórka, pomidorów, porów, rzodkiewki czy selera. Jak widać szpinak to bardzo towarzyskie warzywo. Sam szpinak dobrze czuje się jako poplon po fasoli, grochu, ogórkach bobie czy sałacie. Jednak złym przedplonem jest rzodkiewka dla szpinaku,
Szpinak to bardzo zdrowe warzywa, które każdy powinien jeść. Zawiera on witaminę C, B6, A, E, K, Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk.
Sam szpinak, pomaga nam dbać o linie czy wspomaga odchudzanie. Powoduje, że zwiększa uczucie sytości. Warto wiedzieć, że szpinak opóźnia procesy starzenia, łagodzi stres i reguluje prace serca.
Jak widać szpinak jest świetny. Jednak nie każdy lubi jego smak. Nie powiem bo szpinak sklepowy, a Prosto z Ogrodu to moim zdaniem dwa zupełnie inne warzywa. Ten sam mrożony łatwo rozpoznać, który był z ogrodu, a który z wielkiej uprawy.
Posty warzywne na Prosto z ogrodu będą pojawiały się w każdy wtorek. Na co serdecznie zapraszam
Pozdrawiam Dariusz Prosto z Ogrodu.
@marzec 2021
Komentarze
Prześlij komentarz