Rzodkiewki, to warzywa, które znamy nie od dziś. Łatwe w uprawie, szybko rosnące jednak mają one swoich zwolenników jak i osoby, które omijają je szerokim łukiem. Jest to też super chrupkie warzywo, które w większości ląduje na naszych kanapkach czy w sałatkach czy surówkach. Z dużą dawką witamin i właściwościami zdrowotnymi.
Odmiany Rzodkiewki Rzodkiewka De dix-huit jours - Czyli odmiana 18 dniowa tak jak mówi nam to jej francuska nazwa. Odmiana rzodkiewki, która rośnie bardzo szybko bo już właśnie w 18 dni nadaje się do jedzenia. Spokojnie sprawdzimy to czy w naszych ogrodach potrzeba jej właśnie 18 dni na wzrost. Jest to odmiana długa i smaczna. Niestety bardzo szybko potrafi stać się zbyt łykowata.
Rzodkiewka Saxa 2 - Okrągła czerwona, gotowa do zbiorów do miesiąca. Można zbierać jak będą już z niej małe kuleczki, jednak nie należy doprowadzić do przerostu bo tak jak 18 dniowa ma tendencje do łykowacenia.
Rzodkiewka Candela Di Fuoco - Ognista świeca, czyli podłużna rzodkiewka całkiem dobra w smaku, jednak wymaga od nas sporej ilości wody oraz dużo słońca. Jeśli pozwolimy by trochę za bardzo wyrosłą ma piękne różowe kwiaty.
Rzodkiew Runder Weisser - rzodkiewka biała, okrągła całkiem słodka, łagodna i soczysta w smaku. Nadaje się do uprawy zarówno w szklarni jak i w gruncie.
Rzodkiewka Kulata - czarna kula - rzodkiewka moim zdaniem z tego zestawu najostrzejsza w smaku. Zbiory zazwyczaj we wrześniu i listopadzie, ale i w lipcu można już coś zjeść :)
Sianie Rzodkiewki Siać możemy je od marca, po wrzesień, pod osłonami czy szklarniami nawet wcześniej i dłużej. Wszystko zależy od tego jaki mamy rok. Czy ciepły czy chłodny. Rzodkiewki możemy również siać w domu na parapecie nawet zimą. Wymaga tylko pielęgnacji, światła przez większość dnia i nie przesadzania z ilością w doniczce. Najważniejsze jest to byśmy posiali rzodkiewki do ziemi, która już się lekko nagrzała i wyszła z takiego zimowego letargu, której nic nie robią już wiosenne przymrozki. Wtedy mamy pewność, że bardzo szybko zobaczymy młode rzodkiewki, które nadają się na stół.
Jednak z moim obserwacji wynika, że rzodkiewka to warzywo, które najlepiej udaje się wiosną i jesienią, gdy temperatury są mniejsze, ze względu na to, że latem często wybija w kwiatostany, bez zawiązywania warzyw.
Pielęgnacja Rzodkiewki
Pielęgnacja tego warzywa jest banalna, wystarczy, że od czasu do czasu pozaglądamy w koło niej i wyrwiemy niepotrzebne chwasty. Warto też od czasu do czasu przejechać grabkami, pomiędzy redlinami by spulchnić glebę, pomaga to w dostarczaniu wody do bulw. I są bardziej soczyste.
Zbiory Rzodkiewki Rzodkiewki to jedne z najszybciej rosnących warzyw w naszych ogrodach, myślę, że mogła im dorównać wyłącznie sałaty, czy koperek ale to wszystko zależy od tego kiedy je zasiejemy. Rzodkiewki siane od kwietnia do sierpnia, potrafią bardzo szybko rosnąć i szybko są gotowe do zbiorów. Rzodkiewki siane we wrześniu potrzebują już znacznie dłuższego okresu na wzrost ze względu na co raz to krótsze dni, a i często chłodniejsze. Dlatego zbiory rzodkiewki mogą odbywać się średnio co 15 - 20 dni w okresie letnio wiosennym, a w okresie od września do listopada co około 30 dni i są trochę mniejsze i słabsze, ale nic nie ujmuje im smaku. Ważne by zerwać je przed wypuszczeniem kwiatu bo gdy wypuszczą kwiat często stają się twarde i nie są tam smaczne jak młode warzywa.
Witaminy i minerały rzodkiewki
Rzodkiew to warzywo, które zawiera spore dawki witamin, dlatego warto je jeść, Bo jest dostępne średnio przez cały rok, od upraw własnych po szklarniowe. Jednak zimą częściej możemy zobaczyć jej wycieczki do Polski z Hiszpanii.
Co do samych witamin zawiera spore ilości witaminy C, B1, B2, B3, B6, duże ilości fosforu, wapnia, potasu oraz magnezu. Sprzyja osobą, które mają problem z żołądkiem bo zawiera sporą ilość białka, co wspomaga pracę naszych jelit. Dodatkowo jest to warzywo niewielkie, ale potrafi dobrze wstrzymać nasz apetyt, że będziemy czuli się syci. Rzodkiewki wykazują też dobre właściwości moczopędne, obniżają wysokie ciśnienie krwi, pomaga również w zwalczaniu żółtaczki czy wspomaga walkę z nowotworami. Również pomaga w zwalczaniu cholesterolu i zmniejsza poziom cukrów Warto na koniec wspomnieć, że rzodkiewka jest w 100% jadalna, zarówno warzywo jak i liście, które możemy dodawać
Jak widać to małe i szybko rosnące warzywo nie dość, że smaczne to jeszcze zdrowe. Dlatego polecam każdemu ogrodnikowi, który zaczyna swoją przygodę od rozpoczęcia swojej przygody właśnie z tym warzywem. Bo jest proste i szybko przynosi upragnione zbiory i efekt, a dodatkowo spulchnia nam glebę.
Pozdrawiam
Dariusz Prosto z Ogrodu
@lipiec 2021
Komentarze
Prześlij komentarz